A cukorbetegség típusai

cukorbetegség

Bármilyen típusú cukorbetegség előfordulása annak a ténynek köszönhető, hogy a glükóz nem teljesen vagy részben szívódik fel az emberi szervezetben, ami sok kellemetlen és néha visszafordíthatatlan következménnyel jár. Normál körülmények között a hasnyálmirigy (PZH) automatikusan felszabadítja az inzulin hormont a véráramba, amint a glükóz megjelenik a vérben, és a szervezet sejtjei a cukor „felszívására" használják fel. Cukorbetegeknél ez a folyamat különböző okok miatt megszakad.

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően korai gyermek- és serdülőkorban fordul elő. A hasnyálmirigy leállítja az inzulintermelést, mert a „Langerhans-szigetek" béta-sejtjei, amelyekben azt termelik, teljesen vagy részben elpusztulnak. Néha a klinikai 1-es típusú cukorbetegség súlyos vírusfertőzések után kezdődik, a tudósok szerint az immunrendszer hibája a „kudarc".

Egyes veszélyes vírusok szerkezetükben nagyon hasonlóak a hasnyálmirigy béta-sejtjéhez, és az immunrendszer az idegen vírusokkal együtt elpusztítja őket. Az inzulintermelő sejteket lehetetlen helyreállítani, ezért egy cukorbeteg számára az anyagcsere javításának egyetlen módja a vércukorszint élethosszig tartó kontrollja és az inzulin időben történő beadása.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőttkorban és idős korban alakul ki. Előfordulása nagyon gyakran elhízással függ össze, bár néha örökletes hajlam, valamint bizonyos gyógyszerek szedése után is előfordul. A 2-es típusú cukorbetegség krónikus hasnyálmirigy-betegségek hátterében vagy terhesség alatt alakulhat ki. Még ha az ilyen betegek hasnyálmirigye is elegendő inzulint termel, lassabban halad a szükségesnél. Ezért a sejteknek nincs idejük az összes glükóz felhasználására, és a szintje emelkedik.

A 2-es típusú cukorbetegségben a glikémia második oka a szövetek érzékenységének csökkenése az inzulin hormonnal szemben. Az orvosok ezt a rendellenességet "inzulinrezisztenciának" nevezik. Egyszerűen fogalmazva, hiányzik belőlük a normál mennyiség, ami elsősorban az elhízással jár.

Terhességi cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség egyik típusa a terhességi cukorbetegség vagy terhességi cukorbetegség. A terhes nők hasnyálmirigye normális mennyiségű inzulint termel, de a szövetek érzékenysége csökken a vérben lévő „terhességi hormonok" miatt. Általában 20-24 hetesen jelentkezik és a szülésig tart, utána pedig magától javul az anyagcsere. Néha azonban a terhességi cukorbetegség leple alatt a DM 1 kezdődik, és az is előfordul, hogy a terhesség hátterében DM 2 jelenik meg, amelynek jelenlétét a nő nem gyanította.